23948sdkhjf

Påvisar hållbar slamförbränning och fosforutvinning

Ragn-Sells visar i ett projekt att det är möjligt att samförbränna reningsverkslam och återvunnen träfilis samt utvinna ren fosfor ur askan.
Enligt företaget rör det sig om ett tekniskt genombrott att man hittat en lösning som gör det möjligt att utvinna ren fosfor på ett kostnadseffektivt sätt.

I projektet, Slambränsleblandningar- förbränning och fosforutvinning, studerades fullskalig slamförbränning i ENA Energis förbränningsanläggning och efterföljande fosforutvinning ur askan. Förbränning vid en inblandning av 35, respektive 45 viktprocent reningsverkslam (TS 25 %) i det ordinarie bränslet undersöktes. Ur den bildade askan utvanns ren fosfor. Tekniken som användes är patenterad och utvecklad av EasyMining Sweden AB.

Anders Kihl är affärsområdeschef Entreprenad inom Ragn-Sells, ser resultatet som ett stort genombrott. Dels har projektet bevisat att det är tekniskt möjligt att utvinna ren fosfor på ett kostnadseffektivt sätt. Den nya teknologin skapar även möjlighet att återvinna fosfor ur slam av sämre kvalitet.

-Vi hoppas att framtida regelverk på området utformas så att krav ställs på fosforutvinning vid slamförbränning. Utan tydliga nationella riktlinjer för slamförbränning finns en stor risk att slam förbränns utan tanke på att fosforn skulle kunna återföras till lantbruket, säger Kihl.

Projektet är medfinansierat av Waste Refinery.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063