23948sdkhjf

Econova marklöst när Ragn-Sells tar över

Åbybaserade Econova kan komma att behöva flytta sin verksamhet och söka nytt tillstånd. Ragn-Sells har nämligen köpt det område där företaget är lokaliserat idag.
Idag bedriver Econova sin anläggning för mottagning, omlastning, sortering, mellanlagring, deponering eller annan behandling av avfall vid Häradsudden utanför Åby norr om Norrköping.

Enligt Norrköpings Tidningar tar Ragn-Sells dock över Häradsudden från och med den 1 januari 2015, vilket varken företaget eller myndigheterna varit medvetna om.

Konsekvensen av att den stora återvinnings- och miljökoncernen nu tar över området blir att Econova Recycling, som i dag har tillstånd att ta emot 200 000 ton avfall, måste flytta sin verksamhet och därmed också få ett nytt tillstånd att hantera samma mängd avfall på en ny plats.

Platsen som föreslås heter Herrebro, Norrköpings gamla soptipp där företaget har en viss verksamhet redan i dag. Denna uppges dock vara kontroversiell då den ligger inom skyddszonen för Norrköpingsbornas vattentäkt, Glan.

Att Econova blivit tvingade att lämna det område på vilket de idag är verksamma, beror på att ägaren till området, Eon, sålt marken till Ragn-Sells.

Området tillföll Eon, för mer ön tio år sedan då energijätten köpte Norrköpings energibolag, NME. I köpet ingick då Häradsuddens mark. Fram till 2004 bedrev Eon deponiverksamheten själv, därefter undertecknades ett tioårigt arrendekontrakt med Econova, och hela området överläts till dem.

Att Eon nu valt att sälja av Häradsudden är enligt Henrik Johansson Casimiro, regionchef för Eon Värme, en del i mycket större affärsuppgörelse som företaget träffat med Ragn-Sells.

Regionchefen i Norrköping, Björn Persson konstaterar att affären är helt i linje med att Eon nu satsar på sina kärnverksamheter och gör sig av med sådant som inte direkt kan hänföras dit. Och eftersom arrendekontraktet med Econova går ut vid årsskiftet var det en lämplig tidpunkt att slå till, skriver Norrköpings Tidningar.

– Det finns en stor marknad i Mellansverige och i dag har vi bara en liten verksamhet i Norrköping där vi återvinner däck. Vi räknar med att ta över Econovas tillstånd att hantera avfall av flera olika slag. Möjligen kommer vi att satsa extra mycket på att ta hand om förorenade jordar, kanske vi också kommer att flytta annan verksam dit. Men i stort blir det samma verksamhet som Econova bedriver i dag, säger Hans van Mameren från Ragn-Sells till tidningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094