23948sdkhjf

Vasaloppet ska bli bäst på återvinning

Världens största skidtävling ska bli världsbäst på att återvinna avfall. En nyhet för i år är nya återvinningsstationer som ska göra det lätt att slänga rätt. SITA Sverige har uppdraget att hantera och återvinna avfall under Vasaloppets vintervecka 21 februari–2 mars.
Man räknar bland annat med att ta hand om 800 000 pappersmuggar när skidåkarna har hällt i sig blåbärssoppan.

I år vill man stärka Vasaloppets miljöprofil ytterligare genom att göra det ännu lättare för åkare och publik att sortera pappersförpackningar, plastförpackningar och restavfall. Utefter VasaloppsArenan finns tio nya återvinningsstationer för åskådare och för åkare på väg till och från tävlingen. Stationerna står vid starten i Sälen respektive Oxberg samt i Mora vid målet och vid mässområdet.

Monica Eriksson, miljöansvarig för Vasaloppet:

– Är man störst måste man vara bäst. Världens största skidtävling kan naturligtvis inte undvika miljöpåverkan men vi arbetar också väldigt engagerat och strukturerat för att leva upp till vårt rykte som föregångare på vårt område. Är man störst måste man också vara bäst och vi har visionen att vara ledande och en god förebild inom miljöområdet. Med de nya återvinningsstationerna och skräpzonerna längs spåret vill vi bidra till att ytterligare värna natur och miljö. Det ska vara lätt att göra rätt för åskådare och åkare och inte råda någon tvekan om var man ska kasta skräpet.

– SITA har samarbetat med Vasaloppet i många år och det känns väldigt bra att andelen avfall som vi återvinner har ökat hela tiden. Avfallet som vi samlar in bearbetas på våra anläggningar och förädlas till nya råvaror. Pappersmuggarna får till exempel nytt liv som pappersförpackningar, säger Ove Röngård, avdelningschef på SITA Dalarna.

Fakta Vasaloppsveckan
• Nästan 67 000 åkare är anmälda i de åtta loppen.
• SITA samlade in och återvann 2013: 2,7 ton pappersmuggar och förpackningar, 180 kilo plastförpackning, 420 kilo wellpapp, 340 kilo kompost.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094