23948sdkhjf

Miljöeffekterna av EUs handel analyseras

Forskare vid IVL Svenska Miljöinstitutet, ska bistå EU-kommissionen med livscykelanalyser för att beräkna miljöeffekterna av EU:s handel gällande såväl import som export. Enligt Steve Harris, forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet är den metod som ska nyttjas för bedömningen av konsumtionen och produktionen banbrytande.
- Det utförs rutinmässigt för enskilda produkter men har aldrig tidigare gjorts för ett helt land, än mindre en hel kontinent, säger han.

Projektet är relaterat till EU:s flaggskeppsinitiativ för 2020 för ett resurseffektivt Europa. Arbetet finansieras av det gemensamma forskningscentret för EU-kommissionen och kommer att undersöka handelsdata för de viktigaste produkterna, bland annat bilar, papper, salter, mat, stålprodukter, bensin, malm, kläder och elektronik.

Allt som allt ska projektet omfatta över 80 procent av alla handelsvaror. Undersökningen kommer att göras för 20 av medlemsstaterna och för EU som helhet.

Datamängderna kommer att omfatta inte bara klimatpåverkan, utan även miljöpåverkan som toxicitet, övergödning och uttunning av ozonskiktet. Dessutom kommer projektet att ta fram datamängder för handeln 2000-2010, vilket gör det möjligt att jämföra och se hur miljöpåverkan har förändrats över åren. /IVL
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094