23948sdkhjf

Månader av tysthet leder till…?

En av Sveriges viktigaste och mest framtidsinriktade branscher, avfalls- och återvinningsbranschen, står och väntar på besked. Först kom beslutet 2011 om att avfallsområdet skulle ses över, en utredare utsågs och hans rapport ”Mot det hållbara samhället – resurseffektiv avfallshantering”, blev överlämnad till miljöministern i augusti 2012. Sedan gick utredningsförslagen ut på sedvanlig remiss, och efter att remissvaren nått Miljödepartementet har ingenting hänt.


Först var det sagt att det var tänkt att komma en proposition till riksdagen sommaren 2013, sedan kom nya besked om hösten 2013, när det inte skedde trodde nog fler än jag, att man skulle komma med ett färdigt förslag till riksdagen innan valet…men nu vet jag inte längre. Det tror jag ingen vet. Inte ens Lena Ek vet, tror jag. Det vi vet är att man nu tillsatt en arbetsgrupp inom departementet som ska föra dialog med de olika aktörerna inom avfalls- och återvinningssektorn…utifrån de samtalen ska ett förslag komma till sommaren 2014. Och nödvändiga besked förskjuts ytterligare?

Medan miljödepartementet ska föra dialog igen, står en hel sektor och bara väntar. Vilka regler ska gälla? Vem ska få ansvaret? Hur ska producentansvaret se ut? När kan nödvändiga investeringar göras?

Under tiden går debatten mellan de olika intressenterna i avfalls- och återvinningsbranschen het i olika medier. Vissa påstår att förslaget från utredaren är bra, medan andra förkastar det och vill se en annan lösning istället. Jag är helt oberoende, jag tycker absolut ingenting i ägarfrågan, jag försöker bara spegla de olika uppfattningarna som finns i tidningen, utan att lägga värderingar i det. Det jag däremot tycker är att nu får någonting hända. En av de, i mitt tycke, viktigaste framtidsbranscherna, avfalls- och återvinningssektorn förtjänar att få besked om vad det är som gäller.

Martin Dyberg

Chefredaktör

Recycling & Miljöteknik
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.084