23948sdkhjf

Hållbara måltider ska minska matsvinn

Örebro län tar nu krafttag för att minska matavfallet som hamnar i sophinken. Idag står maten som tillagas i regionens kommuner och landsting för hälften av de industriutsläpp som uppkommer i länet och 20 procent av all den mat som tillagas slängs. Nu startar man därför projektet "Hållbara måltider i Örebro län", med syfte att ta fram metoder för att satsa mer på hållbar mat i offentliga kök för att minska klimat- och miljöbelastning på lång sikt.
Projektet går ut på att ta fram metoder för hållbar måltidsplanering inom offentliga kök så att dessa ska kunna användas både i och utanför regionen. En annan del i projektet är att ta fram pedagogiska metoder genom den hållbara måltiden för att nå kunskapsmålen i skolan, därav kommer två lärarlag arbeta i en pilotstudie med detta. Målet är bland annat att använda mer ekologiska livsmedel, minska mängden slängd mat och att få elever mer intresserade och attraherade av hållbar mat.

Sammanlagt deltar 50 kostchefer, kökschefer, kockar och måltidspersonal från 13 kommunala- och landstingsägda kök i projektet.

Projektet pågår fram till december 2014 och är finansierat av Regionförbundet Örebro, Länsstyrelsen i Örebro Län, Örebro Läns Landsting och av de deltagande kommunerna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094