23948sdkhjf

Starka siffror för Tekniska Verken

Tekniska verken-koncernen presenterade idag sin bokslutskommuniké för 2013. Koncernen uppvisar ett bra resultat och en stark finansiell ställning.
För helåret uppgick resultatet efter finansiella intäkter och kostnader till 510 mnkr att jämföra med 465 mnkr föregående år. Intäkterna sjönk med sju procent och uppgick till 5 223 mnkr mot 5 433 helåret 2012

- Det är glädjande att koncernen kan visa resultattillväxt även om ett par yttre faktorer påverkat oss negativt. Framför allt avsaknad av elcertifikat på stora delar av vattenkraftproduktionen och låga elpriser, säger Anders Jonsson, vd och koncernchef, Tekniska verken. Koncernens ökade fokus på produktivitet ger positiva effekter liksom den koncentration till kärnverksamheterna som skett under senare år.

Vår leveranssäkerhet har under året varit god och våra priser ligger under eller väsentligt under riksgenomsnitt. För 2014 sker heller ingen höjning av priserna på fjärrvärme i Linköping. Vi intensifierar nu också arbetet med att sätta kunden i centrum, säger Anders Jonsson.

Under året investerade koncernen netto 786 mnkr. Det är väsentligt högre än föregående år då investeringarna uppgick till 465 mnkr.

- Den högre investeringsnivån beror bland annat på den under året beslutade och inledda investeringen i ett nytt kraftvärmeverk i Linköping, säger Peter Forssman, finansdirektör, Tekniska verken. Investeringen utgör etapp 1 för att på lång sikt kunna ersätta ett av koncernens kraftvärmeverk i centrala Linköping.

I februari 2014 togs beslut om nyemission på 350 mnkr till Tekniska verken. Linköpings kommun tecknade genom ägarbolaget Linköpings Stadshus AB (publ) aktierna. Nyemissionen utgör en delfinansiering av det nya kraftvärmeverket som beräknas kosta 1 150 mnkr och stå färdigt årsskiftet 2015/2016. Investeringen bidrar till betydande miljövärden, ökad försörjningstrygghet för kunderna och understödjer kommunens långsiktiga ambitioner enligt översiktsplanen.

- Samverkan mellan bolaget, styrelse, ägarbolaget och kommunfullmäktige för denna lösning har varit fantastiskt bra och vi fann en lösning som är optimal för alla parter, säger Peter Forssman.

Tekniska verken lämnar en utdelning på 190 mnkr till kommunens ägarbolag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11