23948sdkhjf

Sörab bygger upp digitalt verktyg för återbruk

Sörab-kommunerna har nu som mål i sin gemensamma avfallsplan att det ska finnas etablerad återbruksverksamhet för de kommunala verksamheterna senast år 2016. Nu ska detta bli verklighet genom ett internetbaserat verktyg.


Genom verktyget kan det funktionella överskott som finns i kommunerna förmedlas vidare. Lösningen är inte helt olik "Blocket", men hålls helt internt inom kommunerna. En överbliven bokhylla på någon förvaltning kanske är precis vad en skola just har behov av. Kommunen sparar då pengar dubbelt upp genom att slippa en kostnad för avfallshantering och nyanskaffning.

Bakom verktyget står företaget off2off. Malmö har redan byggt upp denna lösningen och har på kort tid lyckats spara nära tre miljoner kronor.

- Vi är glada att nu kunna erbjuda våra ägarkommuner denna tjänst, säger Johan Lausing, vice vd på Sörab. Det är ett viktigt steg i rätt riktning utifrån den avfallsplan som nio kommuner antagit tillsammans, där ett av huvudmålen är att återanvändning av varor och produkter ska stimuleras. Det ska vi göra genom ny teknik och samarbeta med företag och organisationer inom detta område enligt nya avfallsplanen. Vi ska också se till att det finns lättillgängliga system för att återanvända varor och produkter, vi tror jättemycket på det här verktyget, avslutar Lausing, och vi hoppas kunna spara mycket av jordens resurser och pengar med det.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096