23948sdkhjf

Gästrike Återvinnare utbildar polacker i avfall

Gästrike Återvinnare har tillsammans med Högskolan i Gävle och en polsk samarbetspartner tagit hem ett stort utbildningsuppdrag i modern avfallshantering i Polen. Det totala uppdraget ligger på cirka 10 miljoner kronor.
- Svensk avfallshantering är världsledande och det finns ett stort internationellt intresse av att ta del av våra kunskaper och erfarenheter, säger Thomas Nylund, förbundsdirektör för Gästrike Återvinnare. Det här är jätteroligt att vi fått det här förtroendet och stora uppdraget.

Kontraktet om utbildningen - som finansieras av en polsk statlig fond, signerades den 17 mars under högtidliga former på Sveriges ambassad i Warszawa.

- Vi kan göra mycket i samarbete mellan offentliga och privata aktörer för att få fart på detta. Här finns stora möjligheter att både "rädda världen och tjäna pengar", säger Thomas Nylund.

Polen har infört en ny EU-harmoniserad avfallslagstiftning, och i samband med detta vill man höja kompetensen inom avfallsbranschen och få igång en utveckling mot en mer miljöanpassad hantering. Idag går 78 procent av hushållsavfallet till deponi i Polen, motsvarande siffra för Sverige är 1 procent.

Ambitionen är att utbilda närmare 600 personer under 2014-2015. Utbildningarna ska ske på plats i Polen. Varje kurs planeras omfatta fyra stycken två-dagars seminarier i grupper om 15-30 personer.

- Det här är ett stort och spännande uppdrag som Gästrike återvinnare tagit hem och där vi nu ska samverka i genomförandet. Det här är bra för Högskolan i Gävle, det är bra för vår region, det är bra för Polen och det är bra för miljön, säger Ola Norrman Eriksson, ämnesansvarig för miljöteknik på Högskolan i Gävle.

Han fortsätter:

- Idag går 150 miljoner ton avfall till deponi varje år ute i Europa och nuj kan vi vara med och bidra till att minska detta resursslöseri till förmån för återvinning och energiutvinning, fortsätter Ola. Den svenska framgången bygger i stor utsträckning på väl fungerande källsortering, vilket är den stora utmaningen i Polen, och andra länder. Behandlingsanläggningar kan vem som helst bygga, men att utforma system som tar hänsyn till människan är något vi vill förmedla i denna utbildning, avsluta Norrman Eriksson.

- Vi står politiskt bakom den här satsningen som harmoniserar med våra verksamhetsmål, säger Roger Persson, styrelseordförande i Gästrike Återvinnare. Uppdraget i Polen tar avstamp dels i målet om samhällsnytta, att Gästrike ska stärka regionen och samverka där kompetens kan bidra till bättre lösningar för samhället. Dels i målet om miljönytta, att skapa goda förutsättningar för alla att agera utifrån avfallstrappan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156