23948sdkhjf

Pilotprojekt om biogas öppnas för hela landet

Hela Sverige får delta i det pilotprojekt om dubbel miljönytta och ta del av "20-öringen", ett takbelopp införs och dubbelt takbelopp för fordonsgas. Det är delar av regeringens förslag om "Ersättning för dubbel miljönytta", som man nu skickat till EU-kommissionen för en så kallad pre-notifiering.
Regeringen har beslutat att, i enlighet med Jordbruksverkets förslag, utforma projektet som ett "Stöd med takbelopp". Förslaget innebär att biogasproducenter i hela landet kan ansöka om stöd upp till en bestämd mängd producerad rågas det vill säga ett takbelopp. Ett takbelopp som Jordbruksverket kommer att ta ställning till.

Landsbygdsdepartementet anordnar också ett öppet samråd om pilotprojektet den 19 mars.

Regeringen aviserade projektet "ersättning för dubbel miljönytta" i budgetpropositionen för 2014. Syftet med pilotprojektet är att skapa dubbel miljö- och klimatnytta i form av minskade metanutsläpp från gödsel samt minskat behov av fossila energikällor.

Metoden för att uppnå den dubbla miljönyttan är att röta gödsel till biogas. Metangas från stallgödsel, som annars avgår spontant till atmosfären, används istället som energi. Biogasen från rötningen kan sedan användas till grön energi, värme och fordonsgas.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063