23948sdkhjf

Bullrande glasbehållare – snart ett minne blott?

Till och från har bullrande glasbehållare upplevts som störande av de närboende till en återvinningsstation. svensk Glasåtervinning, SGÅ, har länge försökt hitta en lösning på problemet, och nu kan man ha hittat en framkomlig väg. SGÅ har nyligen avslutat ett projekt tillsammans med Norconsult, Balticum Frinab, ILAB Container AB och Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, och kan nu presentera en ljudisolerad glasbehållare.
Projektet har pågått under ett och ett halvt år och under våren 2014 kommer ljudisolerade behållare att ställas ut vid några återvinningsstationer i Stockholm och Göteborg för att se om allmänheten upplever en förändring. Den nya behållaren har en väggstruktur som effektivt sägs öka luftljudsisoleringen. Invändigt utrustas den med en beständig ljudabsorbent och inkasthålet får en lucka för hålet som dämpar ljudet optimalt utan att försvåra inkast av glas.

- VI har jobbat för att hitta lösningar för dem som klagat på ljudnivån när tomma glasflaskor slängs i behållaren. I vissa fall har det gått så långt att vi fått förelägganden och tvingats ta bort möjligheten till återvinning för de kringboende, säger Peter Timmel, ansvarig för inköp och marknad vid SGÅ. Vi hoppas nu att allmänheten, med de nya behållarna, upplever en tystare miljö så att Sveriges kommuner enklare kan anvisa platser för återvinningsstationer.

För att klara bullernivåer med dagens behållare behöver den stå på ett avstånd av 100 meter från husfasad. Med de nya behållarna räcker det att de står 25 meter från husfasad.

- Förra året samlades det in 19,11 kilo glasförpackningar per invånare till återvinning, vilket innebär att över 90 procent av alla flaskor och burkar av glas som säljs i Sverige kommer i retur och kan återanvändas igen, säger Peter Timmel. En helt fantastisk prestation av Sveriges befolkning vilket bidrar till en sundare miljö och lägre utsläpp.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125