23948sdkhjf

Lite skit rensar magen

Hur har du det med gifterna runt omkring dig?
De farliga ämnen och substanser som du utsätts för eller får i dig varje dag bara genom att verka och leva som människa. Jag själv lever i min lilla bubbla och utsätts nog inte för några gifter alls…
Jag andas ju visserligen samma luft som alla andra och borde rimligen få i mig samma luftburna partiklar eller avgaser som ni andra. Men jag tror att om man är omedveten så drabbas man inte, lite grand som talesättet ”Det man inte känner till har man inte ont av”….
Nu är jag ju inte så naiv, är ju snart 37 år gammal, att jag inte vet att vi utsätts och exponeras för många gifter varje dag. När vi sitter framför datorn, kör bil, äter mat, dricker vatten etcetera.
Själv är jag dödligt less kring alla ”larm” om gifter i mat, leksaker, bilar, salvor, skönhetsprodukter och allt vi ska akta oss för. Mycket av gifterna hör ju ihop med de val vi gjort för att kunna leva ett drägligt liv, med mobiltelefoner, surfplattor, stora vrålåk till bilar och energislukande hus (som inte alltid är byggda på bästa ekologiska och giftfria sätt). Och jag menar vi måste ju få leva.
Missförstå mig rätt, vi ska naturligtvis inte ha gifter i leksaker som våra små barn exponeras för, vi ska sortera ut vårt farliga avfall för miljöriktig destruktion och återvinning och vi ska ha riktiga innehållsdeklarationer kring de farligaste och hälsovådligaste produkterna och substanserna vi använder oss av men å andra sidan så måste vi leva lite ”on the edge”. Att kunna njuta av en god bit mat (som kanske innehåller ett och annat E-ämne) och dricka en kopp kaffe (innehållande koffein och en mängd annat odefinierbart) är livskvalité. Och jag tror att vi alla mår bättre rent själsligt åtminstone om vi lever efter mammas devis: ”Lite skit rensar magen”.

Martin Dyberg
Chefredaktör
Recycling & Miljöteknik
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062