23948sdkhjf

Halvvägs till matavfallsmålet 2018

Naturvårdsverket har nu rapporterat sin uppföljning av etappmål för matavfall. Enligt deras beräkningar och uppskattningar källsorterades och behandlades 25 procent av matavfallet så att växtnäringen togs tillvara, varav 18 procent där även energin togs tillvara 2012.
Målet till 2018 är att minst 50 procent av matavfallet ska behandlas biologiskt så att växtnäringen kan tas tillvara och minst 40 procent av matavfallet behandlas så att även energin tas tillvara. 2012 hade Sverige alltså kommit halvvägs till målet.
Nu har också den metodik kring hur man beräknar potentialen av matavfall ändrats. Uppföljningen av etappmålet som nu har presenterats, kan därför inte jämföras med det tidigare så kallade 35-procentsmålet.
Siffrorna antyder dock att svenskarna har en bit kvar innan man uppfyllt etappmålet för matavfall, men det viktigaste är ändå att trenden går åt rätt håll, menar branschorganisationen Avfall Sverige.
Avfall Sverige kommer att göra prognoser över utbyggnadstakten för matavfallsinsamling kopplat till det nya etappmålet år 2018.
Källa: Avfall Sverige & Naturvårdsverket
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.328