23948sdkhjf

Urin göder åkrarna bäst

Det gödselmedel som bidrar med minst flöde av kadmium till åkermark och som även minskar miljöpåverkan i flest kategorier är källsorterad urin. Det har Johanna Spångberg vid SLU kommit fram till i sin doktorsavhandling.
Spångberg har studerat återvinning av växtnäringsämnen från avfall och biprodukter.

- Källsorterad urin är det gödselmedel som klarar sig bäst om man ser till alla kategorier av miljöpåverkan. Fast slakteriavfall, källsorterat klosettvatten och källsorterad urin minskar också klimatpåverkan jämfört med användning av mineralgödsel, säger hon.

Studien omfattar slakteriavfall, toalettfraktioner, rötat matavfall samt musslor odlade i syfte att avlägsna näringsämnen från Östersjön.

I studien ingick aspekter som energianvändning, klimatpåverkan, övergödning, försurning, kadmiumflöde till mark samt åtgång av icke förnybart fosfor. Miljöpåverkan uppskattades med livscykelanalys (LCA) där det är viktigt att ta hänsyn till alla viktiga aspekter och funktioner i en produkts hela livscykel.

Användningen av de olika gödselmedlen jämfördes med ett referensscenario där mineralgödsel användes. Spångbergs främsta slutsatser var att påverkan från val av omgivande struktur, till exempel val av alternativ energikälla, påverkade resultaten mycket. Utsläpp från lagring och spridning av de organiska gödselmedlen påverkade också resultaten mycket främst för övergödning och försurning. Hon anser att bättre teknik för minskade utsläpp bör utvecklas och användas. Webfinanser
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063