23948sdkhjf

Läderfabrik saneras för 150 miljoner

Den gamla läderfabriken i skånska Klippan och Ferrosans gamla fabrik utanför Gårdstånga ska saneras. Naturvårdsverket skjuter till 150 miljoner kronor för att åtgärda två av Skånes mest förorenade platser.
Den gamla läderfabriken i Klippan är sedan länge riven och sanering har gjorts på de närmsta villatomterna, men nu ska kommunen starta en ny etapp av omfattande marksanering med planerad start 2016. Bland annat innehåller marken krom och arsenik.
På Ferrosan i Getinge utanför Gårdstånga tillverkades tidigare bekämpningsmedel, denna fabrik är också riven men i marken finns både kvicksilver och DDT. Eslövs kommun ska börja sanera 2017.
- Kommunerna och Länsstyrelsen har gjort en bra planering i båda fallen. Det gör att vi är säkra på att kunna fortsätta ge bidrag tills efterbehandlingen är klar, säger John Lotoft, handläggare på Naturvårdsverket, till Sydnytt.
I inget av fallen har man kunnat ställa någon juridiskt ansvarig för bekostnad av saneringen, därför tvingas staten genom Naturvårdsverket gå in med medel.
Källa: Sydnytt
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063