23948sdkhjf

Matavfallspåse i dolomit bröts inte ner

Sedan mer än ett år har Gaia Sweden AB tillsammans med NSR, IVL och Waste Refinery drivit ett projekt som studerat olika aspekter av att införa en biopåse tillverkad av nedbrytbara, delvis fossila oljor, stärkelse och med dolomitinblandning för insamling av matavfall.
Målet var att se om det går att ta fram en biopåse med dolomitinblandning som är användarvänlig, utan risk för nedbrytning i användarledet, nedbrytbar i rötningskammare, hanterbar inom befintlig förbehandling och har en miljöprestanda över hela livscykeln motsvarande alternativa produkter som papperspåse och plastpåse.

När projektet avslutats visade resultaten visserligen att biopåsen med dolomitinblandning har en jämförbar miljöprestanda med papperspåsen och bättre än plastpåsen, men de visade även att påsarna inte bröts ner i rötningsprocessen på ett tillfredsställande sätt.

- Vi har ett fullt nedbrytbart material och kommer inte att ändra på recepturen på grund av det här, säger Åke Rosén, VD vid Gaia Sweden AB.

Han säger att påsen visst bröts ner i rötningsprocessen, det handlade snarast om hur stor andel som var kvar och som gick till gödning. Problemet låg snarare i förbehandlingen, där påsarna fastnade på den typen av propeller som användes.

- Om man istället för att använda sig av en propeller i förbehandlingen, använder en skruvpress, så kommer processen att fungera bättre, säger Rosén.

Ytterligare förbehandlingstester kommer att genomföras.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079