23948sdkhjf

Satellit ska övervaka miljön och klimatet

Copernicus-programmet är en permanent infrastruktur för att säkra miljö- och klimatövervakningen. Datan kommer att vara tillgänglig för alla.
Totalt kommer fem satelliter sändas upp mellan 2014 till 2020. Den första satelliten, Sentinel-1, sändes upp från Kourou i Franska Guyana den 3 april.

EU har tillsammans med det europeiska rymdorganet ESA under lång tid förberett programmet som syftar till datainsamling av olika slag med fjärranalys från satellit som bärande del, fri dataförmedling och utnyttjande av miljöinformation i form av användaranpassade tjänster.

– Med Copernicus får vi för första gången ett heltäckande system för kontinuerlig övervakning av olika miljöaspekter i långa tidsserier. De nya satelliterna har avancerade instrument som tillsammans med andra data bidrar till en bättre beredskap vid extremt väder, till exempel svåra översvämningar och stormar, säger Göran Boberg, ansvarig för fjärranalys vid Rymdstyrelsen.

Den första satelliten inom programmet kommer bland annat att ha stor betydelse för Sverige och andra länder där havsisen kan vara ett hinder för sjöfarten.

Data från satelliterna blir fritt tillgängliga för alla vilket även innebär att företag kan hitta nya affärsmöjligheter genom att ta data från satelliter och omvandla till tjänster. /Rymdstyrelsen
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062