23948sdkhjf

Blocket vann Inspirationspriset

Blocket tilldelas Återvinningsindustriernas Inspirationspris 2014. Blocket får priset för att ha skapat en marknadsplats och drivit på utvecklingen att återanvända produkter om och om igen. Det har lett till en effektivare resursanvändning, minskad klimatpåverkan och ett ökat engagemang för återanvändning. Priset delades ut av Kronprinsessan Victoria på Återvinningsdagen den 12 maj i Stockholm
Att använda resurserna effektivare är en nödvändighet i en värld av växande befolkning, växande ekonomier och ökat behov av råvaror. Både ökad återanvändning och användning av återvunna råvaror måste utgöra basen i ett resurseffektivt samhälle med liten klimatpåverkan.

– Blocket har varit föregångare att driva på återanvändningen genom att skapa en marknadsplats för både privatpersoner och företag som vill köpa och sälja funktionsdugliga saker på en marknad, säger Anders Wijkman, ordförande i Återvinningsindustrierna. Speciellt intressant är att Blocket tagit initiativ till att beräkna hur mycket klimatpåverkan från återanvändningen har minskat.

Resultaten visar att den minskade klimatpåverkan uppgår till mer än 1,6 miljoner ton, att jämföra med Sveriges utsläpp av klimatpåverkande gaser på ca 56 miljoner ton. Genom Blocket har klimatnyttan av återanvändning verifierats för första gången i Sverige.

– Detta är särskilt intressant eftersom både återanvändning och materialåtervinning hör till effektivaste åtgärderna för att reducera klimatutsläppen, men de syns inte som åtgärder i rapporteringen av Sveriges klimatutsläpp, fortsätter Anders Wijkman.

Blocket har också bidragit till att lägga grunden till en förändrad syn på marknaden för återanvändning. Undersökningar visar att miljöhänsyn blivit en allt viktigare drivkraft för de som köper och säljer på Blockets marknadsplats.

Motivering:
"Blocket har bidragit till en väsentligt effektivare resursanvändning genom att skapa en marknadsplats för återanvändning av produkter som inte är uttjänta utan kan användas igen av en ny ägare. Genom att stimulera marknaden för att använda produkter om och om igen, innan de blir avfall, så har vinnaren bidragit till att minska uttaget av jungfruliga råvaror och klimatpåverkan kraftigt.

Vinnaren har tagit initiativ till att beräkna den minskade klimatpåverkan från sin marknadsplats. Den uppgår till mer än 1,6 miljoner ton, att jämföra med Sveriges utsläpp av klimatpåverkande gaser på ca 56 miljoner ton. Det är första gången klimatnyttan av återanvändning verifieras. Detta är särskilt intressant eftersom återanvändning är en av de viktigaste åtgärderna för att reducera klimatutsläppen, men inte syns i den nationella statstiken.

Genom en kraftfull satsning på att öka engagemanget och visa på miljönyttan med återanvändning, så har vinnaren bidragit till att lägga grunden till en förändrad syn på marknaden för återanvändning. Undersökningar visar att miljöhänsyn blivit en allt viktigare drivkraft för de som köper och säljer på denna marknadsplats."

Bergo Flooring tilldelades ett Hedersomnämnande för sin användning av återvunnen plastråvara i sina golvprodukter av ECO Unique-serien.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079