23948sdkhjf

Tävling ska göra renoveringar miljösmarta

Renoveringstakten i allmännyttans fastigheter ökar med tio procent per år. På så sätt ökar också utmaningen att agera miljösmart när det gäller just renoveringar.
Därför bjuder nu bransch- och intresseorganisationen SABO in till en tävling i två steg om hur man kan minska byggavfallet vid renoveringar och rivning av lägenheter.
- Vi vet att det finns många goda idéer om hur vi kan öka återbruket och återvinningen av byggmaterial. Dessa vill vi hitta och omsätta i praktiken. Tillsammans kan vi bidra till lösningar som underlättar för Sverige att nå etappmålet om ökad resurshushållning i byggsektorn, säger Patrizia Finessi, miljöexpert på SABO.
Idag renoverar de allmännyttiga kommunala bostadsföretagen cirka 12 000 lägenheter per år. Men idag tas för lite av materialen tillvara. Det beror främst på att det saknas rutiner, arbetssätt och kunskap om vad som kan återbrukas och återvinnas.
Tävlingen "Retur 2014 - Allmännyttans Återbrukstävling" består av två delar. Den första är en bred idétävling om hur man kan öka återbruket och återvinningen av byggmaterial och vänder sig till allmänheten, med fokus på studenter och hyresgäster.
- Mycket av det som finns i lägenheterna kan användas igen eller ges nytt liv som något helt annat. Vi behöver många idéer om hur avfallet kan minska och hur byggvarorna och byggmaterialen kan återbrukas, säger Finessi.
Tävlingsbidragen kommer bedömas utifrån: Kreativitet, Nytänkande, Möjlighet att använda, Hänsyn till miljö- och hållbarhet, potential att bidra till bättre stor- och småskaligt återbruk och återvinning.
Tävlingens första del är öppen för bidrag till 19 augusti. Under tävlingsperioden kommer allmänheten att kunna rösta på sina favoritbidrag. En av vinnarna utses med denna omröstning som grund och de andra två av juryn som består av en representant från SABO och en från Hyresgästföreningen samtg olika experter.
Vinnarna presenteras i höst och deras bidrag utgör en viktig del för den andra delen av "Retur 2014 - Allmännyttans Återbrukstävling". Den är en innovationstävling som syftar till att ta fram professionella genomförbara återbruksidéer som kan testas i några av SABO:s medlemsföretag. Del två startar i höst.
Tävlingen stöds av Vinnova, och arrangeras av SABO och Student Competitions i samarbete med Hyresgästföreningen.
Mer ifnormation om tävlingen kan fås här: www.retur2014.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062