23948sdkhjf

Första återvinningsbara härdplasten

Forskare vid IBM i USA, har upptäckt en ny typ av härdplast som går att återvinna: det har tidigare inte varit möjligt för den här typen av plast, skriver dansk fackpress.
Forskarna vid forskningscentrat Almaden rapporterar om plasten i den vetenskapliga tidskriften Science. De uppger att den är lika stark, motståndskraftig, lätt och stabil som andra härdplaster, men med fördelen att den är möjlig att lösas upp i en sur lösning, med pH lägre än 2.

I syrabadet bryts den solida plasten ner så att den kan användas för framställning av ny härdplast ännu en gång, skriver Ingeniøren.

Den danska facktidningen har även pratat med Kristoffer Almdal, professor vid DTU Nanotech och forskare i polymerer. Han tycker att det är en spännande upptäckt.

- De har fått fram ett material där man kan återvinna de monomerer som plasten består av. En härdplast som verkar ha egenskaper som gör den fullt konkurrenskraftig med redan existerande härdplasttyper, säger han.

Almdalen påtalar att forskarna i sin rapport inte rapporterar något om materialets långtidsegenskaper, vilket kan tyckas underligt. Vidare framgår det inte heller hur lätt det är att återvinna härdplasten.

- Plasten går visserligen att lösas upp i en sur lösning med ett pH lägre än 2, men det tar tid. Det tar flera timmar bara för en tunn plastbit, att förvandlats till monomerer som sedan kan återvinnas, säger han.

Forskarna har således lite mer jobb att göra innan den nya härdplasten är redo att kommersialiseras.

- Tiden får utvisa om marknaden kommer att ta emot den nya härdplasten, och om den i praktiken kommer att leda till en högre grad av plaståtervinning, säger Almdal. /Ingeniøren
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079