23948sdkhjf

Smarta förpackningar ska minska matsvinnet

Forskningsprojektet ”Förpackningssystem för minskat matsvinn” har fått 500 000 kronor i stöd. Målet är att samla relevanta aktörer för att utveckla resurssmarta förpackningslösningar som leder till minskad resursförbrukning och miljöpåverkan i form av onödigt matavfall.


Matsvinn, det vill säga onödigt matavfall, som hade kunnat ätas om det hanterats annorlunda, ligger på en alldeles för hög nivå idag. Svinnet är i hög grad kopplat till förpackningen och dess förmåga att skydda maten men också förmågan att kommunicera sina olika funktioner med konsumenterna för bästa förvaring och användning i hemmet.

Enligt Naturvårdsverket kastas årligen cirka 1 miljon ton mat i Sverige och det är hushållen som står för största delen.

Innventia startar därför ett projekt som en del i Vinnovas program Utmaningsdriven innovation. I samarbete med Karlstad universitet byggs ett konsortium av relevanta aktörer för att utveckla nya innovativa förpackningslösningar som minskar matsvinnet längs hela värdekedjan från livsmedelsproducent till konsument.

– Det vi vill göra är mer inriktat på åtgärder. Vår ambition är att utveckla reella förpackningslösningar och visa på förpackningens faktiska betydelse för att förhindra att svinn uppstår. Detta har inte gjorts tidigare, förklarar Kristina Wickholm som leder projektet.

Som första steg arrangerar Innventia en workshop i början av juni, där det kommer att diskuteras konkreta förslag på funktionsförbättringar som leder till minskat matsvinn.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063