23948sdkhjf

Textilåtervinning lyfts fram i ny rapport

54-80 procent av förbrukade textilier i Norden slängs som osorterat avfall och hamnar i förbränningsverk eller på avfallsdeponier trots att de skulle kunna återanvändas eller återvinnas.
Det visar tre nya rapporter som publicerats av Nordiska avfallsgruppen och Nordiska ministerrådet analyserar problemet och föreslår också sätt på vilka återanvändningen och återvinningen av textilier kan ökas i de nordiska länderna.
Två av rapporterna, "Towards a Nordic Textile Strategy" och "Towards a new Nordic textile commitment", analyserar de nuvarande systemen för insamling, sortering, återanvändning och återvinning i Norden. MÅlet är att förbättra infrastrukturen för behandling av textilavfall och att utveckla ett gemensamt system för kvalitetskrav på de involverande företagen.
- Vi samlar endast in 20-46 procent av de textilier som används i de nordiska länderna. Det finns ett uppenbart behov av att öka och förbättra vår insamling av textiler, eftersom de utgör en värdefull resurs, säger Sanna Due Sjöström, ordförande för nordiska avfallsgruppen. Vi bör etablera storskalig och höggradig återvinning av textilfibrer. Genom att utveckla den rätta tekniken kan Norden skapa en ny, världsledande återvinningsindustri, menar Due Sjöström.
Den tredje rapporten, "EPR systems and new business models", fokuserar på fördelarna med att utveckla modeller för utökat producentansvar och uppmanar textilproducenterna att designa hållbara produkter och vara mer uppmärksamma på produkternas miljömässiga konsekvenser. Därtill föreslår den också ett antal nya företagsmodeller som sägs resultera i ökad återanvändning och återvinning.
Rapporterna utgör en del av de nordiska statsministrarnas initiativ för grön tillväxt, "Norden - ledande i grön tillväxt". Analyserna kommer att användas inom pågående åtgärder för att öka återanvändningen och återvinningen av textilier i Norden. Ytterligare resultat väntas i projektets slutrapport i slutet av 2014.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063