23948sdkhjf

Gamla uniformer blir sommarhattar och väskor

Rederiet Viking Line lanserar produkter tillverkade av gamla bordsdukar och uniformsjackor. Kollektionen Trashtag for Viking Line, formgiven av de finska designprofilerna Anniina Nurmi och Outi Pyy, omfattar väskor, sommarhattar och portmonnäer. Rederiet stärker därmed sin profil som en av miljöföregångarna i sjöfartsbranschen.
De återvunna produkterna, tillverkade av företaget Touchpoint, kommer till försäljning ombord på Viking Grace i månadsskiftet maj-juni. Omkring 1 000 av besättningens gamla vita uniformsjackor och metervis av bordsdukar har använts vid tillverkningen. Uniformer och bordsdukar har i kombination med renskinn och andra tillbehör skapat en ny och modern så kallad trash design. Genom att återvinna material i tillverkningen av nya designprodukter hedrar Viking Line de grönavärden som utmärker speciellt Viking Grace.

– Vi är glada att kunna erbjuda våra kunder unika produkter framtagna av finska formgivare. Produkterna är begränsade till antalet, så det gäller att vara snabb om man vill komma över en del av Viking Lines historia, säger Wilhelm Hård av Segerstad, hotellchef på Viking Line.

Mer än 80 procent av allt material i Trashtag for Viking Line–kollektionen sägs vara återvunnet. Touchpoint är en lämplig samarbetspartner eftersom bolaget har erfarenhet av liknande projekt. Touchpoint har dessutom tillverkat besättningens arbetskläder ombord på Viking Grace.

Heltäckningsmattorna på Viking Cinderella och Viking XPRS byttes ut i början av 2014. I ett projekt med mattleverantören Desso togs nästan 5 000 kvadratmeter av de gamla mattorna tillvara för att användas som råvara för helt nya heltäckningsmattor. Genom återvinning och nya tillverkningsmetoder lyckades man uppnå ett i stort sett slutet kretslopp. Båda projekten är en central del av Viking Lines pågående och målmedvetna miljöarbete. Bland annat understödjer och samarbetar rederiet med Baltic Sea Action Group. Samtidigt utvecklar rederiet fortlöpande innovativa miljölösningar för flaggskeppet Viking Grace.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063