23948sdkhjf

Guiden behöver vässas

Forskare från IVL Svenska Miljöinstitutet och Fores anser att EU:s utsläppshandelssystem behöver vässas, då det inte fungerar som det var tänkt från början.
System täcker nästan hälften av EU:s koldioxidutsläpp, motsvarande fem procent av världens samlade utsläpp, men det fungerar inte tillfredsställande menar forskarna som tagit fram en rapport där de beskriver grundtanken och ekonomin bakom handelssystemet, samt listar möjliga reformalternativ.

När EU:s utsläppshandelssystem startade 2005 var det det första internationella handelssystemet för koldioxidutsläpp i världen. Idag används det i 31 länder och omfattar 13 500 anläggningar inom industri och energiproduktion. Forskarna anser dock att systemet är fyllt med tekniska detaljer vilket gör det svårt att förstå, samt att det varit föremål för ständiga förändringar.

Med sin rapport vill forskarna ge en mer lättöverskådlig bild av handelssystemet.

– Vi försöker beskriva själva grundtanken och ekonomin bakom utsläppshandelssystemet och dess centrala funktioner på ett sätt som är tillgängligt för en bredare publik, säger Daniel Engström Stensson.

– Det viktigaste just nu att få upp priset på utsläppsrätter. Det kan göras genom att makulera ett stort antal utsläppsrätter, alternativt placera dem i en reserv för framtida användning. En annan möjlighet är att som Kalifornien införa ett prisgolv för att garantera ett minimipris på utsläppsrätterna, säger medförfattaren Lars Zetterberg.

EU ETS kan vara ett bra instrument, menar han, men det måste vässas för att fungera som det var tänkt. /IVL Svenska Miljöinstitutet
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062