23948sdkhjf

EÅF i samarbete med europeisk miljögigant

Elektronikåtervinning i Sverige (EÅF) ingår nu ett samarbete med det europeiska återvinningssystemet European Recycling Platform (ERP).
Detta sker enligt önskemål från en rad stora internationella elektronikproducenter som gärna vill att det ska bli ökad konkurrens på den svenska återvinningsmarknaden och möjlighet till stordriftsfördelar över gränserna.

Insamling av elavfall – allt ifrån mobiltelefoner och datorer till vitvaror – blir i allt större utsträckning en internationell fråga. I varje enskilt land uppstår så stora mängder elavfall att ett prismässigt attraktivt insamlingssystem kräver gränsöverskridande samarbeten.

För att stimulera utvecklingen av den svenska återvinningsmarknaden ingår nu EÅF och ERP, en av marknadens stora återvinningsorganisationer med verksamhet i 16 länder, ett nära samarbete.

- Jag ser fram emot ett långsiktigt och fördjupat samarbete med ERP i framtiden. Jag är övertygad om att detta kommer att leda till bättre och ökad elektronikåtervinning i Sverige, men även en sundare konkurrens på den svenska marknaden för producentansvar, förklarar Josef Tapper, Verkställande Direktör för EÅF.

Martin Therkelsen, direktör för ERP i Danmark, berättar att ERP:s internationella kunder uttryckt önskemål om att få med Sverige i det återvinningssystem som de känner till från andra europeiska länder.

- Sverige är det största landet i Norden och har lång tradition av att samla in och återvinna elavfall. Vi är mycket glada över att nu få med Sverige i ERP-samarbetet, och vi ser fram emot att kunna hälsa svenska företag med internationella relationer välkomna i vårt internationella nätverk och vår insamlingsverksamhet, säger Martin Therkelsen.

EÅF startade sitt insamlingssystem 2007 och har sedan dess samlat in och återvunnit drygt 140 000 ton elavfall. Systemet ägs av producenterna själva, och omfattar bl.a. en försäkring som säkerställer medel för framtida kostnader i samband med återvinning. Målet för Sverige enligt implementeringen av det europeiska WEEE-direktivet är att 65% av den mängd elektronik som sålts under de tre föregående åren ska samlas in från och med 2016.

EÅF:s nya samarbetspartner ERP levererar returlösningar för elavfall i 16 länder i Europa, och under verksamhetens livstid har två miljoner ton elavfall samlats in och återvunnits.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079