23948sdkhjf

Internationellt avtal om frysteknikssamarbete

FriGeo AB i Sverige har tecknat ett samarbetsavtal om vidareutveckling av frysteknik med två andra specialister på området: National Nuclear Laboratory Limited (NNL) i Storbritannien och Studsvik UK Limited i Storbritannien.
- Vårt mål är att utveckla ny och innovativ teknik för sanering inom kärnkraftsindustrin som resulterar i säkra och värdehöjande lösningar för kunder över hela världen, säger de tre parterna.

Samarbetet kommer i första hand omfatta tillämpningen av frysteknik på brittiska och amerikanska kärnanläggningar, bland annat på Sellafield i Storbritannien och på US Department of Energys anläggningar i USA. Det befintliga partnerskapet kommer att utökas med fokus på att närmare samarbete inom teknik, kompetens, erfarenhet, metoder och resurser.

- Det här är underbart! Samarbetet är en milstolpe för oss och ett viktigt steg ut på den internationella kärnkraftsmarknaden. Frystekniken har stor potential för hantering av kärnavfall. För FriGeo har det varit viktigt att hitta ett strategiskt samarbete med partners som kan den här marknaden. I NNL och Studsvik har vi hittat den perfekta matchningen, säger Klas Dagertun, VD på FriGeo.

- Avveckling av kärntekniska anläggningar kan vara en lång, kostsam och tekniskt utmanande process. Det finns stora möjligheter att använda ny och innovativ teknik för att utveckla den processen. Vi är övertygade att frystekniken har en stor potential som kostnadseffektiv metod för kunder i kärnkraftsindustrin i hela världen. NNL ser fram emot ett nära samarbete med Studsvik och FriGeo för att tillsammans utveckla frystekniken,kärn säger Myrian Wood, biträdande chef för Waste Management & Decommissioning på NNL.

Starten på samarbetet blir en teknikdemonstrationsdag som kommer att hållas på NNLs laboratorium i Workington i september 2014. Här kan intresserade företag och privatpersoner studera tekniken på nära håll i en kontrollerad miljö. Detta event blir ett viktigt tillfälle för att lyfta fram teknikens fördelar och konkreta användningsområden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078