23948sdkhjf

Plastavfallet i Östersjön kartläggs

Forskare vid Örebro universitet håller just, med hjälp av nya mätmetoder, på att kartlägga omfattningen av plastskräp och mikroplast i Östersjön, ett av världens mest förorenade innanhav.
Den 3 augusti avseglade forskare på en 20 dygn lång resa för att med hjälp av ny teknik ta plast- och vattenprover. Projektet stöds av UNEP:s globala program Safe Planet och EU-projektet Clean Sea. Projektet leds av Forskningscentrum MTM vid Örebro universitet.

- Marin nedskräpning är ett stort problem i alla de stora haven. Men vi vet egentligen mycket lite om hur mycket plast som finns i Östersjön och var den kommer ifrån. Hittills finns några få vetenskapligt belagda resultat som pekar på att plastproblemet kan vara stort även här, säger Anna Kärrman, forskare vid MTM.

Expeditionen kommer att genomföras i fyra etapper. Inledningsvis ska forskarna inrikta sig på att fånga upp plastpartiklar av mycket liten storlek. Dessa kan komma som restprodukter från industritillverkning, men kan också vara avfall som kommer från land och rinner ut i sjöar och vattendrag.

Tekniken som ska användas för att mäta och fånga upp mängden plastpartiklarna i havsvattnet, är utvecklad vid Örebro universitet. Utrustningen består av en provtagare för mikroplast och flera infraröda och hyperspektrala kameror. Tekniken gör det möjligt att identifiera och lokalisera mycket små plastpartiklar. I ett längre perspektiv ska tekniken dessutom göra det möjligt att överblicka mycket stora havsytor för att se plastförekomsten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.312