23948sdkhjf

Succé för textilinsamling i Uppsala

Insamlingen av kläder och textilier på Uppsala Vattens återvinningscentraler har ökat med 300 procent sedan införandet i maj.
Om Uppsalaborna fortsätter att sortera ut kläder på ett lika bra sätt året ut så bidrar det med en sänkning av koldioxidutsläppen med 800 ton. Det motsvarar utsläppen från 200 bilar som kör 1 500 mil på ett år.

Sedan maj i år tas både rena, trasiga och fläckiga kläder och textilier emot på återvinningscentralerna. De nya behållarna för kläder och textilier ersatte den tidigare klädinsamlingen för enbart hela och rena kläder. Gensvaret från besökarna på återvinningscentralerna har varit mycket positivt.

– Det är inspirerande och roligt att se det miljöengagemang som våra besökare har. Responsen på den nya kläd- och textilinsamlingen är positiv och många besökare uttrycker uppskattning för att det nu finns möjlighet att ta till vara på materialet och minska belastningen på miljön, säger Bestoon Gawher, driftsledare på återvinningscentralerna.

Textil är en komplex produkt som kräver mycket resurser vid tillverkning. Idag förbränns en stor del av de textilier som produceras men i och med den nya insamlingen ökar andelen som istället går till återanvändning och materialåtervinning. På så sätt kan vi spara stora mängder energi, vatten och kemikalier genom minskad nytillverkning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094