23948sdkhjf

Förorenad betong kan återvinnas med ny metod

Genom att ta bort det yttersta skiktet så kan förorenad betong återvinnas, det visar en färsk rapport från Avfall Sverige. Behandlingen sägs ge såväl miljömässiga som ekonomiska vinster.
Trots att alla tycks vilja öka byggavfallsåtervinningen saknas tydlig vägledning kring det. I alla utvecklingsprojekt har Avfall Sverige därför sökt nya metoder för att underlätta återvinning.
Betong från tre rivnings- och saneringsprojekt ingick i studien. Den var förorenad med ämnen som kan vara skadliga för både människor och miljö, exempelvis PAH och pesticider eller andra organiska ämnen.
Resultaten visar på att halten farliga ämnen kan minska betydligt genom att man avlägsnar de yttersta 0,1 till 0,5 centimetrarna. Merparten av betongen kan därefter återvinnas, förslagsvis som utfyllnadsmaterial vid nybyggnation. Beräkningar visar att denna behandling kan innebära såväl miljömässiga som ekonomiska och administrativa fördelar.
- Visserligen krävs det ytterligare undersökningar av långsiktiga effekter innan denna återvinning kan ske i större skala. Rapporten visar ändå på att det finns stor potential att förebygga deponering av avfall. Även om mängden avfall som läggs på deponi i Sverige drastiskt har minskat, så är det viktigt att vi försöker hitta nya möjligheter att öka materialåtervinningen. Det är ett steg på vägen mot att minska mängden avfall, säger Johan Fagerqvist på Avfall Sverige.
Projektet har finansierats av Avfall Sverige, SBUF (Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond), BT Kemi efterbehandling, Fortifikationsverket, Svevia, WSP, NCC, ALS Scandinavia och Sweco.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078