23948sdkhjf

Biogasfabrik i Vårgårda invigd

Igår hölls invigningen av Vårgårda Herrljunga Biogas. Biogasanläggningen är ett exempel på att svenska bönder inte bara producerar mat utan även hållbar energi.
– Sverige måste ställa om till hållbar energi och vi bönder har en avgörande roll i det. Genom jord- och skogsbruk kan vi ersätta fossil energi med hållbart producerad biomassa. Men potentialen är oändligt mycket större och kräver rätt förutsättningar från politiskt håll. Det gröna näringslivet kan, och vill bygga en framtid där vi alla tar ansvar för våra miljöavtryck, säger Helena Jonsson.

Biogasen på anläggningen i Vårgårda tillverkas genom att röta gödsel och organiska restprodukter som sedan uppgraderas till fordonsgas som går att tanka bilen med på en lokal bensinstation.
– Det är ett modernt kretslopp som skulle kunna möjliggöras på andra platser i landet också. Ett fullt utvecklat metanreduceringsstöd för biogas från gödsel skulle kunna vara det som gör fler satsningar möjliga, säger Paul Christensson, ordförande i LRF Västra Götaland.

– Socialdemokraterna har länge varit otydliga i sin ambition när det gäller energipolitik i allmänhet och biogasproduktion i synnerhet. Jag skulle gärna se att Löfven förstod att det krävs långsiktiga och rimliga villkor för att möjliggöra en hållbar omställning för de gröna näringarna. Med rätt förutsättningar skulle det också skapa fler jobb och tillväxt i hela landet. Det ska bli intressant att höra vad Löfven har för förslag vid dagens besök, säger Helena Jonsson
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063