23948sdkhjf

Marina bakterier kan möjliggöra mer förnybar energi

Tack vare solens ljus kan bakterier i haven absorbera och använda koldioxid.
Forskare vid Linnéuniversitetet, har tillsammans med forskare i Spanien, kommit fram till detta. Att bakterier i världshaven fungerar som nedbrytare, likt svampar och andra mikroorganismer i jorden vet man sedan tidigare, men att det tack vare det ljuskänsliga pigmentet proteorodopsin också effektivt fixerar koldioxid är en nyhet.

Det forskarna visar är att även bakterier med proteorodopsin kan fixera stora mängder koldioxid. Upp till 30 procent av cellmaterialet i bakterierna som växer i ljus kommer från koldioxid, hävdar forskarna.

Det finns i runda tal kring 1 miljard bakterier per liter havsvatten, som ständigt är aktiva. Sedan proteorodopsin upptäcktes år 2000 har studier visat att hälften av bakterierna i havet har pigmentet.

- En lockande tanke är att utnyttja marina bakteriers förmåga att hushålla med solljus och koldioxid för bioteknologiska tillämpningar, säger Jarone Pinhassi, forskningsledare för projektet. Att i slutändan utnyttja kunskapen om bakteriers koldioxidfixering och ämnesomsättning inom ramen för utvecklingen av miljövänlig och förnyelsebar energiproduktion vore fascinerande. /Linneuniversitetet

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079