23948sdkhjf

Återvinningen av plastförpackningar lyfte 2013

– Vi överträffar alla mål som samhället satt upp och det är speciellt glädjande att så många fler plastförpackningar nu används till nytt material i stället för att använda olja, säger Kent Carlsson, vd vid FTI. Ökningen på plastförpackningar med över 9,5 procent är sensationellt bra.
Resultatet för återvinning av förpackningar och tidningar under 2013, för producenter anslutna till Förpacknings- och Tidningsinsamlingens (FTI) redovisades för Naturvårds­verket i juni.

Redovisningen visar den totala vikten av använda förpackningar som hushåll och verksamheter lämnat och som återvunnits till nytt material under förra året vilket sedan dividerats med vikten av den totala mängd som anslutna producenter redovisat för den svenska mark­na­den. För plastförpackningar används från och med 2013 en ny beräkningsmetod parallellt med den tidigare metoden.

– Under året har vi lagt kraft på att kontrollera hur de förpackningar av plast som verksamheter använder återvinns, från att de nått företaget till dess att det återbördats för att bli till nytt material som ersättning för olja i tillverkningen. Vi har konstaterat att deras återvinning är mycket bättre än vi tidigare redovisat. Analysen leder till att vi, med den nya beräknings­metoden, materialutnyttjat 36,7 procent vilket är väl över över målet på 30 procent, säger Carlsson. /FTI
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063