23948sdkhjf

Svensk Handel vill se forskningssatsning på textilåtervinning

Svensk Handel vill att regeringen satsar pengar på forskning för nya återvinningstekniker av textil. Det kommer att uppstå brist på textil råvara om man inte gör något, menar organisationen.
Svensk Handel menar att om inte de här teknikerna tas fram här i Sverige så kommer det förmodligen att dyka upp på andra håll i världen. Länder som Tyskland, Frankrike, Holland och England, ligger redan långt framme när det gäller insamling och återvinning av kläder och textil.
- Regeringen borde satsa pengar på den forskning inom området som pågår i Sverige, och på att vi ska få igång en ny industri, säger Maria Sandow, näringspolitisk expert på Svensk Handel. Idag kan insamlad textil sorteras i olika fraktioner och material, men att få gamla fibrer att bli nya trådar är fortfarande ovanligt. Här är det än så länge gammal teknik för ull och polyester som dominerar. Det mesta som kallas återvinning idag handlar om att riva textilen till isoleringsmaterial och liknande, menar Sandow.
Svensk Handel är sammankallande för en arbetsgrupp, kallad Textiles for Recycling Initiative, där flera av organisationens medlemsföretag ingår, såsom Boomerang, Gina Tricot, Hemtex, H&M, Ikea, Indiska, Kappahl, MQ, RnB, Lindex och Åhléns.
Arbetsgruppen vill att branschen tar sin del av ansvaret för att textilier i första hand återanvänds, därefter återvinnas på bästa sätt, och som allra sista alternativ förbränns.
Regeringen har alldeles nyligen gett Naturvårdsverket i uppdrag att utveckla förslag om hanteringen av textilier. I uppdraget ingår att utforma förslag på hur ansvarsfördelningen mellan kommuner, producenter och andra aktörer ska se ut och titta på hur krav och incitament kan utformas för att öka andelen insamlad textil.
En insamling som måste bli effektivare och mer storskalig anser Svensk Handel. Dessutom måste konsumenterna få information om varför textil ska samlas in, säger man.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078