23948sdkhjf

Avfall från skrotbilar - svårt att återvinna

Uttjänta skrotade bilar ger idag upphov till alltmer farligt avfall. Eftersom de nyare bilarna har material och teknik som är komplicerade att återvinna. Forskningen på återvinning kring dessa material har svårt att hinna med, och samtidigt ökar EU sina återvinningskrav från och med 2015.
- Det var mycket mindre moment att göra förr, det är mycket mer man tar bort idag, än vad man gjorde förr. Moderna bilar tar mycket längre tid att demontera, säger Thomas Larsson, på Stena Recycling i Huddinge, till Sveriges Radio.
Idag återvinns cirka 85 procent på landets fragmenteringsanläggningar, nästa år kräver EU att den siffran ska vara 95 procent.
- Det är inte enkelt, bilar består av många olika material, för att kunna återvinna så mycket som möjligt måste man få dem så rena som möjligt, och speciellt plasterna är en utmaning, menar Christer Forsgren, miljö- och teknikchef på Stena Metall.
För att lyckas återvinna 95 procent av bilen, krävs enligt Christer Forsgren, att hela kedjan fungerar, alltifrån demontering, separering av material, till biltillverkarna (som kan göra bilar med material som är återvinningsbara).
- Det kräver nya resurser och en hel del nya tillämpningar på tidigare beprövade metoder, säger Forsgren, till SR.
Källa: Sveriges Radio.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063