23948sdkhjf

Tuffare miljöövervakning av kemikalier ett måste

Det är dags för en tuffare miljöövervakning av kemikalier, det skriver John Munthe och Eva Brorström-Lundén vid IVL Svenska Miljöinstitutet i ett debattinlägg i Göteborgsposten.
De båda debattörerna anser att behoven av forskning och utveckling är stora inom området “farliga kemikalier”. Framförallt gällande den sammanlagda effekten av flera olika ämnen tillsammans. De är långt från ensamma. Nio av tio riksdagskandidater anser att det behövs en en tuffare miljöövervakning av kemikalier.

En undersökning genomförd av IVL Svenska Miljöinstitutet visar att 95 procent av de tilfrågade riksdagskandidaterna anser att det bör ställas högre krav på industrin och handeln att redovisa produktinnehåll.

- Nästa miljöminister, oavsett vem det blir, måste prioritera kemikaliefrågan och se till att politiken går från ord till handling, skriver Munhte och Brorström-Lundén.

I undersökningen framgår det att det råder stor enighet bland riksdagskandidaterna från samtliga riksdagspartier om att skärpa miljölagstiftningen för kemikalier. Från flera håll kommer bra förslag, inte minst genom regeringens kemikalieproposition, men än så länge är det bara förslag.

De viktigaste åtgärderna för den nya regeringen och riksdagen är, enligt Munhte och Brorström-Lundén att; Öka forskningsanslagen för att spåra förekomsten av kemikalier, deras effekter och utveckla lösningar på identifierade problem, samt att ställa krav på handeln och industrin för en transparent innehållsdeklaration av produkter. /Göteborgsposten

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062