23948sdkhjf

Storsatsar på framtidens återvinning

Stora satsningar på en ny råvarupress och provsmältugn blir viktiga delar i Stena Aluminiums framtida produktionsteknik. – Med ny teknik ökar vi kapaciteten samt får en effektivare och modernare kvalitetskontroll. Dessutom kan vi flytta mer av verksamheten inomhus, säger Fredrik Pettersson, VD.
Stena Aluminium utvecklas positivt även om marknadsförhållandena varit tuffa de senaste åren. De närmaste åren förväntas en ljusning med ökad efterfrågan från framförallt fordonsindustrin.

– Vi verkar i en framtidsbransch. Vi arbetar med råvaror av återvunnet material som kan återvinnas oändligt många gånger. Efterfrågan på aluminium ökar konstant sedan många decennier tillbaka. Våra satsningar gör att vi kan fortsätta att växa med våra kunder.

– Med ny produktionsteknik kan vi skruva vår återvinning och produktion ett snäpp till och uppnå många fördelar. Dessutom bidrar det till att trygga jobben i framtiden, säger Fredrik Pettersson.

Mer av verksamheten inomhus
Han förklarar att det inte alls var självklart att investeringarna skulle ske i egen regi i Älmhult.

– Flera faktorer avgjorde att vi ska utveckla detta i egen regi istället för genom outsourcing. Med en ny råvarupress kan vi pensionera vår gamla som är över 40 år gammal. Successivt innebär detta även att råvarusaxen utomhus kan stängas och att delar av verksamheten flyttar in under tak. Detta möjliggör en reducerad ljudnivå.

Den andra investeringen gäller installation av en ny provsmältugn. Den behövs för att få en effektivare och modernare kvalitetskontroll av den aluminiumråvara bolaget köper in och som ligger till grund för hela produktionen av aluminium med hög kvalitet.

– Sammantaget gör vi en mångmiljonsatsning som ska fortsätta att hålla oss i framkant som Nordens ledande producent av aluminium genom återvinning.

Lovande forskning
Parallellt driver bolaget flera lovande forskningsprojekt för att få ut ännu mer av vår aluminiumråvara och minimera avfallet från verksamheten. Stena Aluminium har de senaste åren gjort omfattande miljöinvesteringar i ny rökgasrening, efterbrännkammare och ny skorsten. Därutöver står energin i spillvärmen från smältugnarna för en viktig del i fjärrvärmenätet i Älmhults tätort.

– Vi har fått en mängd utmärkelser och priser för det vi gör. Det sporrar oss att göra ännu mer. Vi har en stor innovativ förmåga i vår organisation vilket gör att vi kommer att se fler intressanta lösningar framöver, säger Fredrik Pettersson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063