23948sdkhjf

Beteende och positiv återkoppling av avfallssortering viktigt

En pinfärsk rapport, "Påverka beteende genom systematisk återkoppling", reder ut hur kommuner kan återkoppla på ett mer framgångsrikt, tekniskt och spännande sätt i avfallsfrågor.
Det handlar bland annat om att påverka tusentals invånares beteende med hjälp av positiv återkoppling och teknik.
- Det räcker inte med känslan av att jag gör rätt, för att folk ska göra det behöver det vara roligt att sopsortera också, säger Eva B Nilsson, projektledare för forskningsrapporten. Koppla till känslan när du fastnar i ett spel, den positiva återkopplingen du får via tekniken gör att du engagerar dig mer, menar Eva B Nilsson.
Avfallsbranschen brottas med att få invånare att konsumera mer hållbart, men också att sortera mer, lämna in sitt farliga avfall och konsumera hållbart. Kommuner inspirerar om varför, hur och vad medborgarna ska göra, men beteendevetenskaplig forskning visar att det som har stört inverkan på vad jag som person väljer att göra är de konsekvenser som mitt beteende får. Alltså - det som händer eller inte händer, precis när jag utfört en aktivitet.
Rapporten redogör med forsknings- och teoriförankrade resonemang, varför kommunikation för att förändra och förstärka invånares beteenden bör utgå ifrån inlärningspsykologi, positiv återkoppling och gamification. Rapporten ger även idéer på att omsätta forskning till praktik. För att förankra projektets teorier, litteraturstudier och intervjuer genomfördes en workshop med deltagare från spelvärlden, avfallsbranschen samt politiker.
I rapporten menar man att, för att öka engagemanget hos våra invånare bör branschen gå ett steg till och göra återkopplingen attraktiv. Kunskapen om lyckad återkoppling hämtar vi bland annat från spelens värld, från forskning om gamification. Gamification sätter återkopplingen i ett spel-liknande sammanhang som engagerar användarna mer. Rapporten ger flera exempel på gamification både inom och utanför avfallsbranschen.
Projektet har finansierats av Avfall Sverige.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094