23948sdkhjf

Peab satsar på bioolja och koldioxidneutral tillverkning av asfalt

Peab Asfalt, konverterar ett flertal asfaltverk till att använda bioolja vid produktionen istället för fossil eldningsolja. Detta innebär att företagets koldioxidutsläpp minskas avsevärt.
Vid asfaltverket i Veberöd som var först ut med att övergå till bioolja, minskar koldioxidutsläppet med 2.100 ton per år. Under september kommer asfaltverken i Örebro, Västerås och Fröland att konvertera till bioolja. Totalt för alla dessa asfaltverk beräknar Peab Asfalt att ytterligare minska koldioxidutsläppen med drygt 7.400 ton per år. Ambitionen är att Peab Asfalt helt övergår till bioolja där det är möjligt, för att därigenom än mer minska sin miljöpåverkan.

- Jag är mycket nöjd över att vi haft möjligheten att testa denna nya produkt som visat sig vara mycket bra. Inte minst med tanke på eventuellt kommande krav om deklaration gällande massornas koldioxidutsläpp. Nu blir det mycket enkelt att göra det då utsläppen är lika med noll, säger Reinhold Tilling, ansvarig för asfaltverket i Veberöd.

Genom att Peab Asfalt tar tillvara på restprodukterna minskas inte bara miljöavfallen utan framförallt minskas företagets miljöpåverkan avsevärt då produkten är klassificerad som helt koldioxidneutral av Energimyndigheten.

Bioolja har sitt ursprung i vegetabiliska oljor och basen är en restprodukt från industrier som tillverkar livsmedel, foder och parfym.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063