23948sdkhjf

Brand, en vanlig olycka på svenska deponier

En stor andel av de olyckor som inträffar på avfallsdeponier i Sverige är bränder.
Antalet bränder har visserligen minskat på senare år, men ändå beräknas de kosta cirka 25 miljoner kronor per år.

Statens Geotekniska Institut, SGI, har kartlagt situationen och tillika tagit fram en rad åtgärder, vilka sammanställts i en publikation.

Publikationen är en del av slutrapporteringen inom ett ESS-projekt - Effekter av samhällets säkerhetsarbete, och beskriver effekter av samhällets skadeförebyggande och skadebegränsande åtgärder när det gäller deponiolyckor.

Analysen visar bland annat att i princip alla deponiolyckor är bränder och att de idag nästan alltid inträffar i lagrat eller utsorterat avfall. Kostnaderna för bränderna har uppskattats till cirka 2 500 kr per ton, motsvarande 25 miljoner kr per år.

Ökad erfarenhetsåterföring och ökat samarbete inom olycksstatistik och utbildning, liksom mer forskning och utveckling om självantändning och emissioner från avfallsbränder, har en stor möjlighet att minska antalet deponiolyckor och deras effekter på hälsa och miljö.

ESS-projektet är ett femårigt ramprojekt och avslutades 2013. Projektet är finansierat av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08