23948sdkhjf

42 miljoner till forskningsprogram om cirkulär ekonomi

Mistra utlyser ett forsknings- och innovationsprogram om produktdesign för resurseffektivitet. Syftet med detta initiativ är att med kunskap och innovativa idéer bidra till utvecklingen av en cirkulär ekonomi, dvs. ett samhälle som bygger på slutna materialflöden.
Den mer än hundraåriga perioden av industrisamhälle har dominerats av ett i huvudsak linjärt sätt att producera och konsumera varor. Det innebär att råvaror används för att tillverka material och varor som säljs, sedan brukas och förbrukas för att slutligen kastas. Det linjära sättet att producera och konsumera innebär ett stort slöseri av i många fall begränsade resurser. Det finns därför ett stort behov av att förbättra resursutnyttjandet och sluta kretsloppen.
– Vi känner att det finns ett stort intresse för cirkulär ekonomi och att det här initiativet ligger helt rätt i tiden. Genom att medvetet designa nya produkter så att de håller längre samt går att underhålla, reparera och uppgradera minskar samhällets behov av nya råvaror, säger Mistras vd Åke Iverfeldt.
Det nya forsknings- och innovationsprogrammet ska inriktas mot resurseffektiv design av nya produkter, återtillverkning (remanufacturing) av existerande produkter samt nya affärsmodeller och frågor om regelverk och styrmedel. Forskningen bör ha ett systemperspektiv som inkluderar olika aspekter på samhälls-, företags- och produktnivå.
Programmet ska fokusera på tillverkningsindustrin och bidra till dess utveckling och övergång till produktionsmetoder och produkter som ökar resurseffektiviteten och sluter materialflödena.
– En framgångsfaktor för det blivande programmet är industrins engagemang. Därför kommer motfinansiering från industrin krävas med 30% av den totala programbudgeten som omfattar 60 miljoner kronor, säger Åke Iverfeldt.
Frågor om återvinning liksom utveckling av nya material ligger utanför ramen för denna utlysning. Den omfattar heller inte utvecklingen av lösningar inom jordbruk, skogsbruk, fiske, vatten och avlopp, avfallshantering eller sanering. Utlysningen är öppen tom 15 december.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078