23948sdkhjf

Nytt bostadsområde kräver nytt avfallssystem?

Nu blir Helsingborgs stad pionjär och ska således ta fram ett nytt system för effektivare återvinning av avfallet. Först ut att få det nya systemet blir framväxande Oceanhamnen inom stadsutvecklingsprogrammet Hplus.
Först ska en tävling initieras där olika förslag ska tas fram på hur amn kan lösa avfallshanteringen, för detta har Vinnova beviljat 500 000 kronor i stöd. Förhoppningen är att vända en kostnadspost (för främst transporter av toalettavfall och matavfall) till en resurs och att uppnå en hållbar stadsutveckling.
- Syftet är att få ett emr hållbart VA_system och hitta nya lösningar för både dem som ska bo där och för oss som hanterar avfallet, säger Marinette Hagman, som är forsknings- och utvecklingsansvarig på NSVA, som tillsammans med Helsingborgs stad, Vinnova, NSR och innovationsnätverket WIN och Sustainable Business Hub genomför tävlingen "Blackwater & Foodwaste Challenge".
Ett sätt att lösa avfallsfrågan i det nya bostadsområdet är att matavfallet ska kunna gå i ledningar direkt till behandling och produktion av biogas.
- Då slipper man både transporter och lukt som uppstår av avfall, så att det blir en trevligare boendemiljö, säger Hagman till Lokaltidningen Helsingborg.
Ett annat avfallsslag som man hoppas hitta bättre lösningar för är toalettavfallet. Genom att utveckla en ny VA-lösning hoppas man kunna åstadkomma en mer effektiv produktion av biogas.
- Allt avloppsvatten samlas idag i en ledning. Vi vill sortera ut det som kommer från toaletten och som kan bli till biogas från tvätt- och disk- och badvatten.
Helsingborg blir pionjärer inom området och målsättningen är att det nya systemet ska gå på export till andra städer och länder.
- Helsingborg är först ut med ett sådant omfattande system, menar Hagman.
Tävlingen startar 20 oktober och vinnarna ämnas presenteras i april 2015.
Källa: Lokaltidningen Helsingborg
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078