23948sdkhjf

Risker med nytt reformförslag för utsläppshandeln

I en rapport från IVL Svenska Miljöinstitutet och Fores ställer experter krav på att medlemsländerna nu skärper det förslag som EU-kommissionen lagt fram.
Parallellt med diskussionerna om EU:s energi- och klimatpaket för 2030 pågår diskussioner i Bryssel om hur EU:s system för handel med utsläppsrätter ska reformeras. Då det finns ett stort överskott av utsläppsrätter ifrågasätts bland annat EU:s utsläppshandelssystem EU ETS.

Som ett led i att stärka systemet föreslog EU-kommissionen i januari en marknadsreserv, en slags centralbank för utsläppsrätter dit 12 procent av överskottet årligen flyttas för att åter göras tillgängliga när överskottet sjunkit. Förslaget diskuteras nu av EU-länderna.

I en rapport från IVL Svenska Miljöinstitutet och Fores analyseras kommissionens förslag. Författarnas slutsats är att reformen på sikt kan bidra till en stabilare marknad och ett högre pris, men att riskerna fortfarande är många.

– Så som reformförslaget nu är utformat minskar risken för att nya stora överskott skapas. Samtidigt kommer reserven inte att införas förrän 2021 och det dröjer sannolikt tio år innan det nuvarande överskottet ens når under 800 miljoner utsläppsrätter, säger Lars Zetterberg vid IVL Svenska Miljöinstitutet.

Rapportförfattarna påpekar att de 900 miljoner utsläppsrätter som tillfälligt tagits bort ur systemet genom så kallad backloading inte bör återföras till marknaden under 2019 och 2020 som planerat.

– Om de förs in på marknaden kommer det att dröja ännu längre innan marknaden stärks, bland annat för att priset riskerar sjunka ytterligare under dessa år. Alla länder borde därför enas om att dessa utsläppsrätter går direkt in i utsläppsreserven och portioneras ut under en längre tid framöver, säger Susanna Roth vid IVL Svenska Miljöinstitutet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094