23948sdkhjf

Teknikinstitut bakom nytt återvinningssystem

Det Teknologiska Institutet för Plast, AIMPLAS, samordnar det europeiska projektet Life Extruclean, och genom detta utvecklat en ny plastdekontaminerings- och återvinningsmetod som använder sig av superkritisk koldioxid.
Andra partners i projektet är Aidima, Acteco, Enplast och Arvet. Även dessa deltar i det projekt som inte enbart syftar till att minska förbrukningen av kemiska substanser, vatten och energi i dessa processer, utan också till att få ett högre förädlingsvärde på dessa material.

Projektet som pågått sedan juli i fjol har utvecklat ett återvinningssystem för miljöfarliga substanser och blandade förpackningar.

Istället för att som i dagens system, använda sig av en trippeltvättnings- och torkmetod för att avlägsna den toxicitet som ackumulerats i farliga ämnen och blandande plastförpackningar utförs saneringen i den nya metoden, Extruclean, med hjälp av sc-CO2 (superkritisk koldioxid) under extruderingsprocessen.

Syftet med denna nya teknik, vilken ska implementeras av bolaget Acteco, tillsammans med Aimplas, är att förenkla nuvarande tvätt- och torkningsprocesser innan extrusionsprocessen, vilket ska resultera i lägre energi- och resursslöseri. /aimplas.com
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078