23948sdkhjf

Ledande plast i framtidens batterier

Metalloxider som idag används i våra batterier, kan i framtiden komma att ersättas av ledande.
Christoffer Karlsson, doktorand vid Uppsala universitet har undersökt och testat några polymerer som visat sig ha potential för detta.

Efterfrågan av miljövänliga batterier ökar då de har en viktig roll i ett hållbart samhälle. Exempelvis måste batteriet i en elbil tillverkas på ett hållbart sätt för att innebära en miljövinst gentemot en bensinbil.

Dagens litiumjonbatterier i elbilar, telefoner och laptops använder metalloxider som kommer från energikrävande utvinning ur bergarter, och återvinns inte idag.

I sitt avhandlingsarbete har Karlsson undersökt en ny klass av organiska material, ledande redoxpolymerer, en slags elektriskt ledande plast.

Både ledande polymerer och redoxpolymerer används idag för energilagringssyfte, och på senare tid har även intresset för lågmolekylära organiska föreningar som aktivt material i batterielektroder ökat kraftigt. Den främsta anledningen till detta är att de kan tillverkas från förnyelsebara källor genom miljövänliga metoder vid låga temperaturer, i kontrast till dagens oorganiska material.

Avhandlingen visar hur en serie ledande redoxpolymerer beter sig, och ger några allmänna designprinciper för denna typ av polymerer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079