23948sdkhjf

Finland och Ryssland ska utvinna sällsynta metaller

Finska VTT Technical Research Centre och ryska Ural Federal University, har inlett ett gemensamt forskningsprojekt för att öka återvinning av sällsynta jordartsmetaller.
Jordartsmetaller förekommer i små mängder i många mineraler, och är sällsynta inom EU-området, där de kategoriseras som kritiska råvaror. De viktigaste områdena för produktion är Kina och USA, medan andra potentiella områden under utredning inkluderar Grönland, Afrika och Australien.

Mineraler i Finland har visat sig innehålla sällsynta element som fosfat och karbonatit. Fosfat genereras med en hastighet på 150-200 miljoner ton per år. Koncentrationen av sällsynta metaller i fosforgips kan vara i storleksordningen några tusen, vilket placerar den i nivå med koncentrationen av guld i guldmalm.

Då sällsynta metallpriser fluktuerar kraftigt, kan priset på vissa jordartsmetaller, beroende på marknadssituationen, betinga ett värde som till och med är större än guld. Således kan även en billig separationsmetod, vid behandling av avfallsgips bli lönsam i vissa fall.

I Finland räknar man med att det finns cirka 55 miljoner ton fosforgips, till vilket ytterligare 1,5 miljoner ton läggs varje år. Neodym, erbium och europium är andra element som funnits i kommmunen Siilinjärvi, i norra Finland. Dessa används i kraftfulla magneter, och som en blandningskomponent i optiska fibrer och optiska förstärkare, skriver goodnewsfinland.com

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14