23948sdkhjf

Förhöjda halter av högfluorerade ämnen i svenska vatten

Forskare vid SLU har för första gången genomfört en rikstäckande studie av förekomsten i svenska floder och vattendrag och funnit förhöjda halter på ett flertal platser.
Forskarna vid institutionen för vatten och miljö i Uppsala har undersökt vattenprover från 41 olika vattendrag varav flertalet vid havsmynningar. Teamet analyserade 26 olika högfluorerade ämnen, PFAA (perfluorerade alkylsyror), varav 13 kunde haltbestämmas.

PFAA är mycket långlivade i miljön och kan ackumuleras i djur och människor. Medelvärdet för vattendragen var 9,5 ng/l. De högsta halterna uppmättes i vatten från Ångermanälven, Delångersån, Fyrisån och Emån samt lokalt i Umeälven med halter från 27 till 60 ng/l. Det sammanlagda utflödet av högfluorerade ämnen till havsmiljön var 3,2 kilo/dag.

Bland de högfluorerade ämnena är särskilt en substans, PFOS (perfluoroktansulfonat), i fokus. Gränsvärdet för det ämnet är enligt den europeiska miljökvalitetsnormen 0,65 ng/l som ett årsmedelvärde. På 12 av de 44 platserna överskreds detta gränsvärde.

Fältstudien med vattenprovtagning utfördes av SLU:s forskare på uppdrag av Naturvårdsverket. Den baseras på ögonblicksprovtagning, så de rapporterade värdena ska tolkas med försiktighet, skriver SLU i ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093