23948sdkhjf

Skräprekord för strandstädning

Aldrig tidigare har den nationella miljösatsningen Städa Strand samlat in så mycket skräp som i år.
Aldrig tidigare har den nationella miljösatsningen Städa Strand samlat in så mycket skräp som i år. Närmare 80 ton skräp har plockats bort från Sveriges stränder i år. Den varmas sommaren är en av orsakerna till att nedskräpningen ökat. Bakom satsningen står Coca-Cola och Städa Sverige.
Över fem tusen ungdomar från olika idrottsföreningar runt om i landet har plockat bort 79 077 kilo skräp från de svenska städerna i år. Det är nytt rekord för den nationella satsningen Städa Strand, och går att jämföra med förra året då man plockade upp 68 ton skräp.
- En lång och varm sommar med välbesökta stränder är en trolig orsak till att nedskräpningen har ökat i år. Det är skrämmande att se vad människor lämnat efter sig på stranden. Vi har hittat alltifrån engångsgrillar och cigarettfimpar till mer udda saker, som en datorskärm och en dumpad husvagn, säger Peter Bodor, informationsdirektör på Coca-Cola Sverige.
De sista strandstädningarna för i år äger rum i november då Huddinge IF ska ge sig ut och städa stränder. Under året har 150 idrottsföreningar runt om i landet deltagit och sammanlagt 5364 ungdomar har varit engagerade, vilket också det är rekord. Tillsammans har ungdomarna plockat upp skräp från 405 stränder.
- Många ser inte konsekvenserna av att lämna kvar skräp på stranden. Därför är ungdomarna en viktig pusselbit för att på sikt förbättra attityden till nedskräpning och på så sätt minska miljöpåverkan, säger Mats Wesslén, vd för Städa Sverige.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047