23948sdkhjf

Umeå har en av Sveriges största solcellsparker

Hållbara Ålidhem i Umeå håller just nu på att driftsätta en solcellspark till bostadshusen. Parken blir en av Sveriges största anläggningar med 2650 kvadratmeter solceller, skriver Umeå kommun.
Både effekten och den totala elproduktionen uppges vara större än planerat. Solcellsparkens totala elproduktion motsvarar mer än en tredjedel av områdets behov av fastighetsel.

Solcellsparkens totala toppeffekt är 405 kW mot planerade 350 kW. Solcellerna förväntas ge en total årsproduktion på cirka 320 000 kWh, vilket motsvarar ungefär 37 procent av områdets förbrukning av fastighetsel.

I och med installationen blir bostadshusen i stort sett självförsörjande på förnybar el. I projektplanen fanns planer på att sätta upp mindre stadsdelsnära vindkraftverk, men planerna lades. Bostaden valde istället att investera i fem egna fullstora vindkraftverk som tillsammans täcker hälften av fastighetselbehovet för hela föreningens bestånd.

– Vi har ett långtgående miljöprogram som startade redan 2008, där vi har som ett av målen att ha en helt förnybar energiförsörjning till år 2018, säger Ann-Sofi Tapani, vd på AB Bostaden i Umeå. /AB Bostaden i Umeå


Projektet Hållbara Ålidhem är ett samarbete mellan Bostaden, Umeå Energi och Umeå kommun. Det handlar om att göra stadsdelen tryggare, trivsammare och energisnålare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079