23948sdkhjf

Automatisk klassificeringstjänst ökar värde på elektronik

Med sin hittills världsunika teknik för automatisk klassificering av elektronik börjar Refind Technologies i januari att för kunders räkning klassificera, sortera och även sälja mobilelektronik i Sverige.
Målet är att kunna öka andelen material som går till återanvändning och reservdelar vilket därmed betingar betydligt större värden än det som går till materialåtervinning vilket idag är den vanligaste vägen nedströms.

Under ett års tid har Refind arbetat med att förfina sin klassificeringsteknik för elektronik- och batteriavfall för att kunna identifiera, registrera och sortera använd elektronik på produkt- och modellnivå. Tekniken har fungerat på prototypstadie under en längre tid men i november kan man för första gången gå igång på industriell nivå med ny utrustning som kan sortera mer än 2000 telefoner per timma.

- Vårt mål är att med en ekonomiskt överlägsen metod, där det tar mindre än en sekund att klassificera en telefon och avgöra vart den ska skickas i nästa steg, kunna skapa betydligt större värden än vad återvinningsbranschen gör idag, säger Hans Eric Melin, VD för Refind. Det finns återanvändningsvärden i telefoner som är så gamla som 15 år, om man bara har rätt mottagare av dem. Och det är värden som i många fall är minst 10 gånger mer än vad man får för materialet.

I en mobiltelefon finns materialvärden som uppgår till cirka 1-2 dollar varav det mesta utgörs av guldvärdet. Och det är innan kostnaderna för själva processen dragits av. En så gammal telefon som Nokia 3210 från 1999 kan dock idag fortfarande handlas för över 10 dollar medan 4-5 år gamla telefoner från Apple, HTC, Samsung och Nokia i många fall ligger på minst 50 dollar styck. Idag uppskattas att det i svenska hem finns allt ifrån 5 till 15 miljoner mobiltelefoner och varje år säljs nära 4 miljoner nya.

Inledningsvis kommer klassificeringstekniken att erbjudas som en tjänst. Återvinnare och andra företag kan helt enkelt skicka volymer av telefoner, och snart även annan elektronik, till Refinds anläggning i Göteborg för att få det klassificerat och sorterat. Därefter säljs materialet till specialiserade renoverings- och konsolideringsföretag som i sin tur säljer produkterna ut på marknaden. En nyckel i detta är Refinds nya samarbete med amerikanska Retrace som utvecklat en handelsplattform där man vet att mottagarna är certifierade och ansvarstagande företag.
- Det var i många fall när vi började vårt samarbetet med Retrace som vi insåg att vi skulle kunna ta ett helhetsansvar. De har precis lanserat den amerikanska plattformen E-Stewards marketplace vilket var exakt vad vi efterfrågade. En plattform med endast ansvarstagande säljare och köpare där man som säljare vet att ens material kommer att tas om hand på ett korrekt och säkert sätt, säger Melin.
Samarbetet med Retrace innebär att Refind anpassar sin data från klassificeringen så att den direkt kan listas hos Retrace samt att man nu använder Retrace teknik för att bygga upp en plattform i Europa. För Refind innebär samarbetet dessutom stora möjligheter för etablering i USA genom att tekniken kan användas för att effektivisera användadet av E-Stewards Marketplace.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109