23948sdkhjf

Globala miljöproblem finner sin lösning i Boden

I norrbottniska Boden blir waste till win. Den 2 december öppnar bolaget Future Eco en unik demonstrationsanläggning för utveckling och tester av olika bränslemixer som kan lösa många globala miljöfrågor.
Restprodukter såsom olivkärnor, chips och slaktavfall är några av alla de bränslen som kan omvandlas till resurser i den demoanläggning som invigs den 2 december i Boden. Redan idag används metoden flitigt på bland annat stora stuterier och hästgårdar där hästgödseln ingår i ett tekniskt utvecklat kretslopp som både sägs spara energi, miljö och pengar. Det har även visats stort intresse från Kina för att lösa problemen med luftföroreningar från eldning av mixar med stråhalm och samtidigt utvinna energi med denna teknik.
Det speciella med Boden-anläggningen är att man nu byggt upp en anläggning i storformat där intressenter från övriga landet och världen nu får testa och utveckla sina egna bränslen i olika mixer. Hjärtat i verksamheten är den stora multibrännaren för svåra bränslen som har en fukthalt på upp till 61 procent. Vilket gör att anläggningen sägs vara unik i sitt slag eftersom man under samma tak har tillgång till labb, kompetens, teknisk support, närhet till verkstad och även möjlighet till pelletering och granulering.
Vid invigningen får besökaren en visning av den första demoanläggningen och en presentation av pågående och framtida utvecklings- och forskningsprojekt. Man visar även upp nuläget i nybyggnationen av en fullskalig frystorkningsanläggning med kapacitet att hantera upp till 1000 ton avloppsslam per år. PÅ plats finns delägare i Future Eco, samt samarbetspartners såsom Luleå Tekniska Universitet med flera.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063